Vinternyt

Ja, det er vinter - i det mindste på kalenderen.
Sidste retræte og efterfølgende 'fallout' var - for mig i det mindste - ganske interessant, og mindede mig om den første af '101 zen historier':

Nan-in, en japansk zenmester under Meiji perioden (1868-1912), modtog en universitetsprofessor, som kom for at spørge ind til zen.
Nan-in serverede te. Han hældte sin gæsts kop fuld og blev ved med at hælde.
Professoren kiggede på dette indtil han ikke længere kunne holde det ud.
”Det flyder over. Der kan ikke være mere i koppen.”
”Ligesom denne kop er du fuld af dine egne holdninger og spekulationer. Hvordan kan jeg vise dig zen, med mindre du tømmer din kop først?” sagde Nan-in.

Zen indsigt, fred, frihed, livsglæde er ganske simpelt og let at finde. Men vores holdninger og forestillinger gør det til en lukket verden for os. Jeg udpeger og taler om dette jævnligt. Hvad kan jeg gøre mere?

& nu, hvor vi er i gang med de 101 zen historier, kan vi lige så godt fortsætte. Jeg har tænkt mig at udgive mindst en per nyhedsbrev fremover. Her er nummer to:

101 Zen Historier # 2. Findende en diamant på en mudret vej
Gudo var kejserens lærer i sin tid. Ikke desto mindre plejede han at rejse klædt som en vandrende tigger. En gang, da han var på vej til Edo, det kulturelle og politiske centrum for shogunatet, nærmede han sig en lille landsby, Takenaka. Det var aften og et kraftigt regn faldt. Gudo var gennemblødt. Hans strå sandaler var ved at falde fra hinanden. Ved en bondegård i nærheden af ​​landsbyen bemærkede han fire eller fem par sandaler i vinduet og besluttede sig for at købe nogle tørre.
Kvinden, der tilbød ham sandalerne, så hvor våd han var og opfordret ham til at forblive natten over i sit hjem. Gudo accepterede og takkede hende. Han gik ind og reciterede en sutra foran familiehelligdommen. Derefter blev han introduceret for kvindens mor og hendes børn. Da han så, at hele familien var deprimeret, spurgte Gudo, hvad der var galt.
”Min mand er en ludoman og en drukkenbold,” fortalte husmoren. ”Når han tilfældigvis vinder, drikker han og bliver voldelig. Når han taber, låner han penge fra andre. Nogle gange når han bliver fuldstændig beruset, kommer han slet ikke hjem. Hvad kan jeg gøre?
'Jeg vil hjælpe ham,' sagde Gudo. ”Her er nogle penge. Hent en dunk god vin og noget godt at spise. Så kan du trække dig tilbage. Jeg vil meditere foran helligdommen.’
Da hendes mand vendte tilbage omkring midnat, ganske beruset; råbte han: 'Hej, kone, jeg er hjemme. Har du noget jeg kan spise? '
Jeg har noget til dig: sagde Gudo. ”Jeg blev tilfældigvis fanget i regnen, og din kone inviterede mig venligst til at blive her for natten. Til gengæld har jeg købt noget vin og fisk. Du kan lige så godt have dem.'
Manden var henrykt. Han drak vinen med det samme og lagde sig på gulvet. Gudo sad i meditation ved siden af ​​ham.
Om morgenen, da manden vågnede op, havde han glemt den foregående nat. 'Hvem er du? Hvor kommer du fra?' spurgte han Gudo, der stadig mediterede.
'Jeg er Gudo fra Kyoto og skal videre til Edo,' svarede Zen-mesteren.
Manden skammede sig fuldstændigt. Han undskyldte voldsomt over for sin kejsers lærer.
Gudo smilede. ”Alt i dette liv er forgængeligt” forklarede han. ‘Livet er meget kort. Hvis du fortsætter med at spille og at drikke, vil du ikke have tid tilbage til at udrette noget andet, og du vil også få din familie til at lide.'
Mandens opfattelse vågnede som fra en drøm. ”Du har ret,” erklærede han. Hvordan kan jeg nogensinde gengælde dig for denne vidunderlig belæring! Lad mig følge dig på vej og bære dine ting et lille stykke vej.'
'Hvis du ønsker det,' godkendte Gudo. De to startede. Efter at de var gået tre mil, bad Gudo ham om at vende tilbage. 'Bare endnu fem mil,” bad han Gudo. De fortsatte.
”Du kan vende om nu," foreslog Gudo. "Efter endnu ti mil," svarede manden.
'Vend tilbage nu,' sagde Gudo, da de var gået ti mil.
'Jeg vil følge dig hele resten af ​​mit liv,' erklærede manden.
Moderne Zen-lærere i Japan udspringer fra linien af en berømt mester, der var Gudos efterfølger. Hans navn var Mu-nan, manden, der aldrig vendte tilbage.

Og nu vi snakker om retræter: Næste års retræter vil være i uge 20 og uge 40 (med rimelig sandsynlighed, 85%).

Og i år: Den sidste arrangement-dag er d. 15 december. Vi holder lukket d. 22/12 og 29/12.

Til næste gang
Egmund