De skjulte koaner

Mange af jer kender til koaner – en del af jer er endog i gang med koan studiet – og nogle få er nået ret langt ind i ’pensum’.

Men ingen af jer er sikkert klar over, at der findes ’skjulte’ koaner. Der er – så vidt jeg ved – intet skrevet eller fortalt om disse, selv om det faktisk er den oprindelige form for koaner. Dette er koaner vi ikke genkender som sådanne. De er zen mesterens afprøvninger af vores ’niveau’ - om vores indsigt rent faktisk er integreret i vores liv og væsen.

Koan træning er en meget formel form for konfrontation mellem lærer og elev i det såkaldte dokusan-rum, det rum hvor dokusan foregår. Fra vores gamle hjemmeside: ”Dokusan eller sanzen er et privat "interview" mellem en Zen elev og hans mester. Det er et vigtigt element i Zen træning, som giver mesteren mulighed for at vejlede eleven personligt og giver eleven mulighed for at demonstrere sin forståelse. Arbejdet i dokusan-rummet, om det er med en formaliseret koan eller med andet, som aftales med mesteren, aktiverer din zazen - dokusan og zazen er to af hjørnestenene i den aktive udvikling af din praksis.”

De ’skjulte’ koaner bliver givet udenfor dokusanrummet i vores daglige færden, almindelige aktiviteter. Det er for det meste tilsyneladende ’uskyldige’ spørgsmål, der har noget med situationen at gøre. I spørgsmålet ligger der – ligesom i mange ’regulære’ koaner – en fælde. En fælde der forsøger at fange os ind i vores forestillingsverden, vores koncepter. Vi får intet at vide om, hvordan vi ’begik os’, hvordan vi klarede koanen, udover et let trist udtryk i vores lærers ansigt, når vi fejler.

Da jeg levede og trænede i Dai Bosatsu klosteret, var jeg i en periode tenzo, ’køkkenchef’. En dag kom Eido Roshi, min mester, ind i køkkenet og spurgte: ”Hvad laver du?” ”Koger kartofler” sagde jeg. ”Hvornår er de færdige?” spurgte min lærer. ”Om et kvartér” svarede jeg. Roshi gik ud af køkkenet med et trist udtryk i ansigtet. Dette var min første bevidste opdagelse af disse skjulte koaner, og det ændrede min praksis en hel del. Der er ikke et øjeblik, hvor vi ikke praktiserer, hvor vi ikke er tilstede.

Kommentarer

Mads Daugbjergs billede

hvad ville et "korrekt" svar eksemplevis have været?
vh mads

Giv et bud

Mads Daugbjergs billede

Hej - "det ved jeg ikke" er svaret, men ... man MÅ da vide noget??? - at ikke vide noget - så er man da også forvirret/lost? eller?
vh mads

Nej. "det ved jeg ikke" duer ikke her (til denne koan).

Viden er illusion - ikke-viden er forvirring. Hvad nu?

Overordnet, om koaner: Koan-studiet bliver ofte misforstået (af dem, som ikke deltager i et sådant under en kvalificeret lærer). Det er på ingen måde en (intellektuel) gætte-leg.

Mads Daugbjergs billede

"Når jeg har smagt på dem og fundet ud af om de er færdige?"
- men jeg har ikke indsigt det. For som jeg har oplevet det - så peges der oftest på noget, som man har fået indsigt i / forstået / "har i sit sind" ...- men jeg kan ikke "se" hvad kogetiden vedr. kartofler kunne pege på, andet end dit udtryk "at man kan ikke blive mæt at se på menukortet". så et gæt. absolut... og ja og det duer ikke, men det er det jeg skriver som første svar.

Koaner peger ikke på noget man har fået indsigt i. Koaner peger altid og kun på virkeligheden (i modsætning til forestillinger, idéer, viden osv).

Mads Daugbjergs billede

1. når man nu har set virkeligheden (eller store dele) - dvs der er blevet peget på den... hvad gør man så?
- "bare" lever i harmoni med det man har fundet? (og hvad sker der så ? falder det væk? eller?)

2. og når du skal bruge et "svar" som i denne koanopstilling - hvad skal man så svare? hvad man set har "set"/"oplevet" eller? jeg kan ikke se/forstå at kogetiden i kartofler har noget med "et eller andet" at gøre.. ;-)

vh mads

Det er noget vi skal tage op ansigt til ansigt Mads.
Hvad jeg vil sige til sådanne spørgsmål afhænger af personen og situationen.

Mads Daugbjergs billede

okay - tak!

Mads Daugbjergs billede

"Sesshin, at samle sindet/hjertet, er kernen i, essensen af, zen-praksis."

er det at samle det til 'et'? samle "stykker op" og derved samle det sammen (efter at have være brudt op i stykker) eller? samle det til et "fokuseret sind/hjerte" aka 'pile-formation'?
håber du vil svare.

vh den lille kylling - mads ;-)

'Fokusere' er korrekt.
Men 'at fokusere hjertet/sindet' er ikke 'essensen af zen-praksis'. Essensen er sesshin-retræterne (hvor man 'fokuserer').

Mads Daugbjergs billede

Tak for svaret!

Mads Daugbjergs billede

"Hvornår er de færdige?” spurgte min lærer. ”Om et kvartér” svarede jeg."
nyt svar: - når jeg har smagt på dem (og fundet ud af de er færdige.)??
vh mads

Mads Daugbjergs billede

ahh - du peger direkte ind i sindet/mit sind - igen tog jeg fejl.
så svaret er "når jeg har skrællet dem færdig" - med den "kartoffelskræller" som er i mit sind - sort "struktur" - som står forrest i sindets lange struktur. du peger på min "kartoffelskræller" i sindet.
vh

Beklager hr. alle svar forkerte (har intet med zen eller opvågnen at gøre).

Mads Daugbjergs billede

;-)

Mads Daugbjergs billede

man kan mærke det - se det fra "bag ryggen" og fremad ... jeg opfatter der findes en "viden" der siger om den er færdig -